Professor smart mechanical systems engineering (Part time 10%) (2024)

(ref. ZAP-2024-71)
Laatst aangepast: 06/06/24

Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de KU Leuven (Faculteit Ingenieurswetenschappen, Departement Werktuigkunde) in nauwe samenwerking met imec. We zijn op zoek naar internationaal georiënteerde kandidaten met een uitstekende staat van dienst op het gebied van onderzoek en met onderwijscompetentie op het gebied van werktuigkunde. De succesvolle kandidaat wordt benoemd voor een vaste termijn van 5 jaar.
Het onderzoek van het Departement Werktuigkunde richt zich op de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen: verduurzaming van de energievoorziening, mobiliteit, zorg en industriële innovatie. Het departement is betrokken bij een groot aantal lokale, nationale en internationale onderzoeksprojecten en is sterk verbonden met de valorisatiediensten van de universiteit en met instituten voor technologietransfer op Vlaams en Europees niveau. Het departement telt ongeveer 50 professoren en in totaal 400 medewerkers. Tot de spin-offs behoren toonaangevende bedrijven zoals Materialise NV en Siemens Industry Software NV.
In zijn 40-jarig bestaan is imec uitgegroeid tot wereldleider in chiptechnologie. Alle toonaangevende technologiebedrijven komen samen bij imec om de volgende generatie chiptechnologieën te ontwikkelen als partners in onderzoeksprogramma's. En hoewel chiptechnologie de kern vormt van wat imec doet, reikt de impact ervan verder en speelt het een cruciale rol in belangrijke toepassingsgebieden zoals gezondheid, mobiliteit, energie, agrifood, levenslang leren, industrie 5.0 en data en telecom. De onderzoeksstrategie van imec is gericht op het stimuleren van baanbrekende innovatie binnen deze cruciale domeinen en ver daarbuiten.

Onderzoek

Met deze deeltijdse functie willen we in de eerste plaats de samenwerking tussen het departement werktuigkunde en imec versterken, waarbij we een brug slaan tussen de beschikbare expertise binnen het departement en de huidige onderzoeksthema's van imec in het algemeen, met als doel state-of-the-art multidisciplinair en impactvol onderzoek.

  • De kandidaat moet voortbouwen op de bestaande samenwerkingen op het gebied van beeldverwerking en visie-toepassingen, slimme transportsystemen, industrie 5.0, life-sciences-technologieën, sensorfusie, mechanische betrouwbaarheid en koeling van micro-elektronica en deze verder uitbreiden op basis van intensieve interactie tussen beide instituten. Aantoonbare expertise in één van deze domeinen of samenwerking met het Departement Werktuigkunde is in dat kader een vereist uitgangspunt.
  • De kandidaat moet beschikken over een breed netwerk en aantoonbare vaardigheden in het opzetten van interdisciplinaire samenwerkingen.
  • U streeft naar excellentie in uw onderzoek, publiceert op het hoogste wetenschappelijke niveau en zorgt, via projectaanvragen, voor externe financiering.
Onderwijs

U zorgt voor kwalitatief hoogstaand onderwijs in de opleidingen van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en heeft ervaring in het superviseren van doctoraatsstudenten.

Dienstverlening

U bent bereid om wetenschappelijke, sociale, industriële en interne diensten te verlenen. Gezien de focus van de vacature op onderzoek en onderwijs wordt geen sterke betrokkenheid bij de dienstverlening verwacht.

Profiel

  • U hebt een diploma van doctor in de Ingenieurswetenschappen of een gerelateerd vakgebied, en hebt expertise op het gebied van smart mechanical systems engineering.
  • U beschikt over een sterk onderzoeksdossier. De onderzoekskwaliteit blijkt uit publicaties in toonaangevende internationale tijdschriften en patenten. Internationale ervaring is een belangrijk pluspunt.
  • U hebt aantoonbare kwaliteiten voor het academisch onderwijs. Onderwijservaring is een pluspunt.
  • U beschikt over organisatorische vaardigheden en u bent collegiaal ingesteld. U bezit ook leidinggevende capaciteiten in een universitaire context.
  • Een goede kennis van het Engels is een vereiste. De KU Leuven biedt cursussen academisch Engels aan.
  • De bestuurstaal van de KU Leuven is het Nederlands. Als u bij aanwerving geen of onvoldoende Nederlands kent, voorziet de KU Leuven in een opleidingsaanbod dat u moet toelaten om deel te nemen aan bestuursvergaderingen. Vooraleer u een lesopdracht in het Nederlands of Engels doceert, wordt u de gelegenheid geboden om de daartoe vereiste kennis van het Nederlands respectievelijk Engels te verwerven
  • Aangezien dit deeltijds mandaat tot doel heeft de interactie in het onderzoek tussen imec en de KU Leuven te versterken, komen enkel onderzoekers van imec met een substantiële aanstelling (minstens voor de duur van dit mandaat) in aanmerking voor de functie.

Aanbod

Wij bieden een aanstelling van 10% als zelfstandig academische personeel vanaf 1 oktober 2024, voor een vaste termijn van 5 jaar, in een intellectueel uitdagende omgeving. Verlenging van de aanstelling hangt af van je prestaties en van verdere financiële steun van imec.

De KU Leuven en imec zijn onderzoeksintensieve, internationaal georiënteerde centra die zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. De twee instellingen hebben een sterke inter- en multidisciplinaire focus en streven naar internationale excellentie. Daartoe werken KU Leuven en imec actief samen met hun onderzoekspartners in binnen- en buitenland. De KU Leuven biedt zijn studenten een academische vorming aan die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau.

Afhankelijk van uw dossier en kwalificaties wordt u aangesteld of benoemd in een van de graden van het zelfstandig academisch personeel: docent, hoofddocent, hoogleraar of gewoon hoogleraar.

Interesse

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kunt u contact opnemen met:

Prof. Dr. ir. Dominiek Reynaerts, +32 16 32 24 80, dominiek.reynaerts@kuleuven.be

Prof. Dr. ir. David Moens, +32 16 37 28 79, david.moens@kuleuven.be

Prof. Dr. Stefan De Gendt, +32 16 28 13 86, stefan.degendt@imec.be

U kunt uitsluitend online solliciteren, voor problemen bij het online solliciteren kunt u contact opnemen met: solliciteren@kuleuven.be

Voeg aan uw sollicitatie volgende onderdelen toe (meer info vindt u op de jobsite KU Leuven):

- een biosketch waarin u uw meerwaarde als academicus aantoont voor de kerntaken onderzoek, onderwijs en dienstverlening in uw voorbije loopbaan en voor uw toekomstige activiteiten (maximaal 2 pagina’s) ;

- een dossier over uw vijf belangrijkste publicaties of realisaties;

- een uitgebreid cv (met inbegrip van een volledige publicatielijst);

- een onderzoeksplan met aandacht voor de uitbouw met focus op de uitbouw van de samenwerking tussen KU Leuven en imec (maximaal 5 pagina’s);

- uw visie op het academisch onderwijs en de organisatie ervan (maximaal 2 pagina’s);

- uw bijdrage aan dienstverlenende activiteiten (interne representatie via lidmaatschap in raden en bestuursorganen, bijdragen aan de maatschappij vanuit onderwijs en onderzoek, outreach en wetenschapscommunicatie) (maximaal 1 pagina);

- uw visie op leiderschap (maximaal 1 pagina).

De KU Leuven voert een gelijke kansen- en diversiteitsbeleid en moedigt kandidaten uit groepen die in de universiteit momenteel ondervertegenwoordigd zijn expliciet aan om zich kandidaat te stellen.

De KU Leuven hecht veel belang aan onderzoeksintegriteit en ethisch handelen en zullen u daarom vragen om bij aanstelling een integriteitsverklaring te ondertekenen.

Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 24/06/2024 via onze online sollicitatietoepassing

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

  • Sollicitatieprocedure
  • Arbeidsvoorwaarden
  • Loopbaanmogelijkheden

Heb je een vraag over de online sollicitatieprocedure? Raadpleeg onze veelgestelde vragen of stuur een e-mail naar solliciteren@kuleuven.be

Solliciteer voor deze functie

Professor smart mechanical systems engineering (Part time 10%) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 5745

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.